02 September 2005

ШКОЛЯРИ РОЗМІРКОВУЮТЬ ПРО ЄВРОПЕЙСЬКУ ПРИНАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ

Завдяки співпраці громадських організацій з освітянами, в День Знань учні першої україномовної школи в Донецьку дізнались більше про Європейський Союз і його відносини з Україною та зацікавились ідеєю створити власний шкільний євроклуб.


Масовий захід за актуальною тематикою для учнів 8-9 класів Донецької спеціалізованої гуманітарної школи І-ІІІ ступенів № 65 був організований за рекомендацією Міністерства освіти і науки України за темою “Україна – держава європейська”. Методичну та організаційну підтримку заходу надала Донецька обласна молодіжна організація “Євроклуб” за сприяння Представництва Європейської Комісії в Україні.

Одразу після того, як в школі пролунав перший дзвінок, близько 100 учнів та вчителів зібралися в актовій залі на відкритий урок за участю представників ДОМО “Євроклуб” та адміністрації школи.

Впродовж заняття учасники оцінили глибокі знання учнів з різних аспектів життя провідних країн Європейського Союзу, заслухали думки учнів щодо перспектив України увійти до клубу найрозвинутіших країн Європи. Цікаво, що знання деяких учнів були не книжковими, а походили з їх власного досвіду відвідування цих країн, оскільки завдяки поглибленому вивченню іноземних мов, багато школярів не відчувають мовного бар’єру, коли мандрують країнами ЄС. Тому деякі учні одразу впізнали краєвиди на кольорових брошурах про Європейський Союз і його відносини з Україною, виданих Європейською Комісією, що були надані Євроклубом разом з прапором і мапою ЄС та іншою методичною літературою.

Учасники з цікавістю заслухали завідувача кафедри історії та права Федорчука Сергія Миколайовича, який зробив екскурс в історію ідеї європейської єдності та яскравими тезами довів споконвічну приналежність України до європейської цивілізації, а також прокоментував сучасний стан та перспективи подальшої інтеграції України до європейської спільноти.

Саме виходячи з інтересу учнів школи, що спеціалізується на поглибленому вивченні іноземних мов, та з метою розвитку гуманітарних проектів, під час неформального обміну думками після закінчення заходу класні керівники старших класів, заступник директора з виховної роботи Єрмак Олена Анатоліївна підтримали ідею створення в школі європейського клубу.

Голова правління ДОМО “Євроклуб” Штукарін Сергій Ігоревич запросив вчителів разом з учнями взяти участь у проекті з розвитку мережі європейських клубів в донецькій області, який в цьому році збирається реалізовувати Євроклуб. Проект передбачає тренінги для вчителів, викладачів, учнів та студентів, надання експертної та юридичної підтримки навчальним закладам при створенні та налагодженні діяльності європейських клубів.

Оскільки цей напрямок відповідає Державним програмам в сфері європейської інтеграції, керівництво школи в особі директора Горбатенко Людмили Володимирівни вийшло з пропозицією підписати угоду про співпрацю між школою та громадською організацією, налагодити обмін інформацією про молодіжні заходи в сфері європейської інтеграції та узгодити плани співробітництва над розробкою спільних проектів.

Євроклуб пропонує співпрацю іншим навчальним закладам області і запрошує до ресурсного центру з європейської інтеграції за адресою: вул.Університетська 24, к. 48, тел./факс: (062) 3044097 (історичний факультет Донецького національного університету).



2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Google+