14 March 2005

МОЛОДІ ДОСЛІДНИКІ ОБИРАЮТЬ ЄВРОПЕЙСЬКЕ МАЙБУТНЄ

В Донецьку пройшла перша всеукраїнська студентська наукова конференція з проблем європейської інтеграції, яку організували кафедра “Менеджмент зовнішньо-економічної діяльності” Донецького державного університету управління та Донецька обласна молодіжна організація “Євроклуб” за підтримки ЗАТ “Мініметалургійний завод “ІСТІЛ (Україна)”, Управління у справах сім’ї, молоді та міжнародних зв’язків Донецької міської ради та ТОВ “Ресурскомплект”.

На відкритті І Всеукраїнської студентської наукової конференції “Євроінтеграція: Економічні та соціальні наслідки розширення Європейської Унії”, що відбулось 4 березня в приміщенні Донецького державного університету управління, були присутні біля 50 учасників-студентів з різних регіонів України.


Відкрив конференцію ректор ДонДУУ, д.е.н., професор Станіслав Поважний, який підкреслив актуальність теми конференції та значущість подібного заходу для становлення європейських студій та розвитку студентської науки. Потім учасників та гостей привітала хазяйка конференції, голова Організаційного комітету, декан факультету “Менеджмент”, завідувачка кафедри “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності” ДонДУУ, д.е.н., професор Людмила Батченко, яка подякувала учасникам за сміливість відвідати Донецьк оголосила регламент роботи конференції.

Наступним учасників привітав проректор з наукової роботи ДонДУУ, д.т.н., професор В.Л.Пілюшенко, який побажав учасникам плідної наукової творчості та розповів, що конференція проводиться на виконання розпорядження Голови обласної державної адміністрації від 02.06.2004 № 234 і згідно затвердженого Міністерством освіти і науки України плану проведення міжнародних, всеукраїнських студентських конференцій та науково-практичних семінарів у 2005 році.

Британська Рада в особі її регіонального менеджера Олександра Кириленко зробила учасникам конференції приємний подарунок – усім бажаючим було запропоновано відповісти на питання вікторини англійською мовою, а двом кращим учасникам – квітки до міста Лева, на конференцію з питань європейської інтеграції, що мала відбутися незабаром. Велику зацікавленість викликав виступ координатора Донецького філіалу Європейської Бізнес Асоціації Валерії Козак, яка розповіла про діяльність ЄБА з питань європейської інтеграції України.

Наступним виступив канадський професор економічної історії Беррі Хебб, який брав участь в роботі Організаційного комітету конференції, що викладає в Україні за програмою підтримки вищої освіти Інституту Відкритого Суспільства. Він розповів про програму, враження від викладання в Україні та від знайомства з Донецьком.

Від імені Польсько-Американсько-Української Ініціативи про Співпрацю (ПАУСІ), директор якої Джон Сомерс був присутнім на відкритті конференції, виступила координатор програми Орися Луцевич. Вона розповіла про проекти ініціативи, а також нові можливості для співпраці, що відкриваються для України.Нові проекти Європейської програми Міжнародного фонду “Відродження” представила менеджер програми Ірина Солоненко, яка одночасно представляла Київський клуб випускників та друзів Центральноєвропейського університету (м.Будапешт), що разом з Донецьким клубом випускників ЦЄУ сприяв організації конференції.

Про роботу останнього, а також про діяльність Донецької обласної молодіжної організації “Євроклуб” розповів його Голова Правління, заступник декана факультету “Менеджмент” ДонДУУ і секретар Організаційного комітету конференції Сергій Штукарін. Він також висловив подяку генеральному спонсору конференції ЗАТ “Мініметалургійний завод “ІСТІЛ (Україна)”, а також Управлінню у справах сім’ї, молоді та міжнародних зв’язків Донецької міської ради та ТОВ “Ресурскомплект”, які сприяли виданню матеріалів конференції.

На відкритті були також присутні представники інших громадських організацій, зокрема Валентина Дьомкіна, виконавчий директор Донецького молодіжного дебатного центру та Андрій Донець, директор Центру політичних досліджень.Після закінчення офіційної частини, учасники мали можливість неформально поспілкуватися, а після перерви на каву всі бажаючі переглянули документальні фільми про європейську інтеграцію та відповіли на питання вікторини Британської Ради, в той час як гості міста оглянули Донецьк та відвідали Донецький краєзнавчий музей.

На першій секції, що мала назву “Європейська ідентичність” одразу була високо піднята планка науковості конференції. Модератор сесії к.іст.н., доцент Донецького національного університету Юрій Теміров залучав учасників до активного обговорення доповідей. До дискусії приєдналась координатор програм преси та інформації Представництва Європейської комісії в Україні, Молдові та Бєларусі Вікторія Давидова.

Надзвичайно цікавим та суперечливим виявилось питання, підняте в одній з доповідей, про відносини між ісламською та християнською релігіями на тлі становлення європейської ідентичності.На закінчення першого робочого дня конференції ті учасники, що ще не падали з ніг від втоми від далекої дороги (деякі учасники їхали з м. Рівно та м. Чернівці) та напруженої дискусії на першій секції, відвідали ресторан-музей “Планета зірок”, в якому виставлені свідоцтва про спортивні досягнення донеччанина Сергія Бубки та такі спортивні раритети, як шолом Ральфа Шумахера або м’яч Майкла Джордана.


Opening Ceremony, from left: Prorector for external relations Anatoliy Omelyanchuk, Prorector for scientific work Vitaliy Pilushenko, Dean Ludmyla Batchenko, Rector Stanislav Povazhnyi, Prorector Alexandr Povazhnyi

1 comment:

Anonymous said...

а че фоток так мало????

Google+